Margriet als stadskunstenaar

Hoe fijn woon jij in de stad? Zijn er ook plekken waar je liever niet komt, omdat het er donker, vies of ongezellig is? Werk jij in een instelling met veel witte lange gangen zonder gezellig hoekje voor je doelgroep? Of is jullie kantoor een ongeïnspireerde plek en blijven je medewerkers liever thuis?

Ik ben Margriet Snaterse en ik verbind mensen in de stad met elkaar en hun omgeving. Samen met de mensen die er werken of wonen, maak ik een plek weer tot een inspirerende omgeving waar mensen gelukkiger kunnen leven. Een plek waar mensen weer blij zijn en gaan samenwerken.

Ik organiseer workshops, ga deur aan deur om mensen te betrekken en luister naar alle invalshoeken en wensen die er zijn. Vervolgens maak ik een ontwerp en dit bespreken we weer met elkaar. Hoe kan ik jou helpen?

Hoogspanningshuisje

Huijgenspark, Den Haag, 2021

De bewonersorganisatie van de Stationsbuurt vond het jammer dat er een saaie grijze kast in het mooie Huijgenspark geplaatst werd. Zij vroegen Margriet daarom een drietal ontwerpen te maken, waar de buurt uit mocht kiezen. Deze versie kwam unaniem als winnaar uit de bus. De struik achter de kast loopt als het ware door en ervoor is wat onkruid met kleine diertjes te zien. Het is vrolijk en passend in de omgeving.

Educatieve muur

Den Haag, 2021

Openbare Basisschool de Zonnebloem had van het kleuterplein een nieuwe natuurlijke speelplaats gemaakt met meer ruimte voor groen en minder stoeptegels. Er was alleen nog een lange kale betonnen muur die hier niet mooi bij paste. De docenten vroegen Margriet om er een mooie muur van te maken met educatieve elementen. De kleuters kunnen nu zien welke dieren er onder de grond leven: een mol graaft een lange gang, een vos heeft een holletje, een konijn heeft meerdere gangen en holletjes onder de grond. Ook zijn er insecten en bloemen boven de grond te zien. Het is een mooi geheel geworden, die de fantasie van kinderen stimuleert tijdens hun spel.

Tuinschildering

Den Haag, 2019

Een tuinschildering kan precies de goede sfeer geven om een paradijselijk plekje in de tuin te creëren. Het is toch heerlijk als je binnen handbereik kunt relaxen en wegdromen. Je hoeft nooit meer op vakantie.

Bakkie Aandacht

Den Haag, 2019

Een opvallend karretje moest het worden, en gezellig. Dat had Bureau LWPC in gedachte voor hun ‘Bakkie Aandacht’. Met deze compacte foodtruck gaan Mantelkring en OpenJeHart op pad om mensen te zoeken en te interesseren voor deze organisaties. Mensen die wat extra aandacht kunnen gebruiken.

film “the making of” Bakkie Aandacht

Koffie
Het Bakkie Aandacht springt in het oog in elk straatbeeld en trekt daardoor vanzelf publiek. Tijdens een kop koffie, geschonken vanuit Bakkie Aandacht, wordt contact gelegd met de potentiële doelgroep.

Bomen in de Bomenbuurt

Den Haag, 2019

De Bewonersorganisatie van de Bomenbuurt wilden graag dat mensen meer te weten zouden komen over de bomen en struiken, die in alle straatnamen vermeld staan. Kinderen uit de buurt werden opgeroepen om de boom te tekenen van hun eigen straat. Hier zijn fantastische tekeningen uitgekomen.

Margriet heeft ze precies nageschilderd op stoeptegels en deze zijn overal in de wijk neergelegd. Nu ziet iedereen hoe een larix of een berk eruit ziet. Naast de interpretatie van het kind, is er een stoeptegel naast gelegd met een detail van de boom, waaraan je deze herkennen kunt. Natuurlijk zijn de naam en leeftijd van het kind ook vermeld.

Garagedeuren Scheveningen

Den Haag, 2019

De plint van de flat aan het Lindoduin bestaat in zijn geheel uit geragedueren. Een nogal saai en eentonig beeld. Tot voor kort dan, want door van al die deuren een schilderij te maken, zijn strand, zee, boulevard en duinen toegevoegd aan de flat. Kun je de zee al ruiken aan het Lindoduin, nu is het Scheveningse strafleven er ook in beeld bij.

Muurschildering Kepplerstraat

Den Haag, 2018

Een prominent hoekpand in de Kepplerstraat heeft dichtgetimmerde ramen. Een enorm ongezellig gezicht natuurlijk en voor omwonenden een doorn in het oog. Margriet heeft rond het thema ‘ontmoeten’ (samen met de buurtbewoners bedacht) fraaie muurschilderingen aangebracht op de ramen rondom het hoekpand.
Elke bewoner en passant kan nu lezen dat de heer Keppler een Duitse astronoom, astroloog en wis- en natuurkundige was. Maar vooral: het oogt een stuk vrolijker.

De Ellips

Den Haag, 2017/18

In 2017 heeft Margriet Snaterse de grote entree van de Haagweide beschilderd. In de zomer van 2018 waren 2 kleinere entrees van De Ellips, zoals het wooncomplex in de volksmond heet, aan de beurt. Bewoonster en architect Monique Rijksen was initiatiefnemer van dit project. Een toegankelijker en minder anoniem gebouw was haar grote wens.

film over de Ellips

De Meidoornstraat

Den Haag, 2019

Halverwege de Meidoornstraat ligt een pleintje aan een monumentaal oud schoolgebouw. Het schoolgebouw is prachtig verbouwd tot appartementen en de buurtkinderen hebben op het pleintje een fijne speeltuin.

Vanaf nu is het pleintje áf. In april 2019 werd de enorme muurschildering van Margriet onthult en is de buitenruimte helemaal een vrolijke plek geworden. De grootste kastanjeboom van het plein komt gespiegeld terug in de muurschildering. Op de bankjes onder de grote kastanjebomen is het, ook op warme dagen, goed toeven. Uitzicht op gezellig spelende buurtkinderen, het oude schoolgebouw en dan het zonnige muurschilderij.

Wagenstraat portiek

Den Haag, 2018

De bewoners in de Wagenstraat vonden hun portiek maar somber, donker en ongezellig. Wooncorporatie Staedion Den Haag heeft kunstenaar Margriet Snaterse gevraagd daar iets aan te doen.
Als eerste maakte Margriet een inventarisatie van de wensen van de bewoners. Een ochtendje doorbrengen in het portiek gaf haar een hoop input, veel bewoners wilden meewerken. Natuur, fris, en oh ja, als er een tijger bij kon…
Samen met Duitse kunstenaar Almut Müller heeft Margriet het hele portiek geschilderd. En er een vrolijk groen bankje in geplaatst, precies op maat gemaakt. Het wachten op een taxi of zorgvervoerder is nu een stuk aangenamer in het portiek in de Wagenstraat.

in deze film zie je het portiek veranderen

Tullinghstraat in de Schilderswijk

Den Haag 2018

Twee grote, vrolijke muurschilderingen, aan weerszijde van het trappenhuis, maken het hofje op het dakterras van de Tullinghstraat helemaal af. Het gemeenschappelijke dakterras wordt door de bewoners keurig onderhouden en is met de muurschildering erbij nog gezelliger geworden.

Opening Schutting OBS de Springbok

Den Haag, 2018

Vrijdag 6 juli werd het kunstwerk op de schutting bij Openbare Basisschool de Springbok in de Pretoriusstraat geopend.
De hele school was uitgelopen voor de openings­handeling. 3 kinderen mochten de laatste 2 vlinders op de schutting schilderen en daarna was kunst­schutting helemaal klaar.

De leerlingen van groep 6, 7 en 8 zijn onder leiding van juf Lisette Westra en kunstenares Margriet Snaterse aan de slag gegaan met het thema natuur. De kinderen moesten goed samenwerken, want ze hadden de opdracht 5 grote panelen te schilderen. En die moesten wel mooi bij elkaar aansluiten natuurlijk.

Staedion heeft vervolgens de schutting in het gewenste groen geschilderd en de panelen op de schutting geplaatst. En met de allerlaatste versieringen was de schutting geen saaie bouwschutting meer, maar een vrolijke noot in de Pretoriusstraat.

Regentesseplein

Den Haag, 2018

Rondom het Regentesseplein in Den Haag zijn er allerlei kleine kunstwerkjes over Koningin Regentes Emma en Koning Willem III. Hij was 41 jaar ouder dan zij en had de bijnaam Koning Gorilla vanwege zijn onbehouwen en agressieve gedrag. Zijn interesses zouden zich volgens sommigen beperken tot de jacht, drank en vrouwen en hij had lak aan de grondwet. Koning Gorilla was egoistisch en boosaardig, maar door zijn grillige karakter kon hij soms ook onverwacht vriendelijk, charmant en royaal uit de hoek komen. 

De komst aan het hof van de piepjonge Emma in 1879 werd met argusogen bekeken. Journalist Conrad Busken Huet schrijft – uiteraard onder pseudoniem – dat Emma in Nederland vele vijanden heeft, die het niet kunnen uitstaan dat ‘deze berooide jonge vrouw, die zij zonder omwegen een Keulse pottenmeid noemen, hare jeugd uit eerzucht heeft weggeworpen aan een afgeleefde man’.

Later is Emma door het Nederlandse volk in de armen gesloten. Zij zette zich volledig in voor de bestrijding van tuberculose, destijds volksziekte nummer 1, en deed veel aan liefdadigheid. Emma was een baken van betrouwbaar, dienstbaar en onberispelijk gedrag. Op haar 26ste wort Emma Koningin-Regentes, totdat Wilhelmina 18 jaar is en oud genoeg bevonden wordt het koningsschap over te nemen. 

Heemskerk, flatschilderijen

Heemskerk, 2018

Woonopmaat, actief in de Noordelijke IJmond, richt zich op betaalbaar en prettig wonen. In Heemskerk gaat de wooncorporatie 3 flats slopen en opnieuw bouwen. Dat proces kost tijd en tot aan de sloop is er logischerwijs weinig aandacht voor onderhoud.

Om te zorgen dat er geen naargeestige sfeer ontstaat heeft Woonopmaat grote schilderijen van 3 x 3.75 meter op de gevels aan laten aanbrengen. Duurzaam bouwen is ook een speerpunt van de wooncorporatie en de demontabele panelen krijgen later dan ook een bestemming in de nieuwe gebouwen. 

 

Van Veendijk Veilig

Den Haag, 2018

In de Van Veendijk,een straat in Ypenburg, wilden de bewoners de veiligheid verbeteren voor de kinderen. Ze wilden de kinderen op een speelse manier stimuleren om op het veiligste punt van de straat over te steken naar de speeltuin. Hierbij vroegen ze de hulp van Snaterse Urban Creation. Samen met buurtbewoners is het idee ontwikkeld om voetstappen te maken met kindertekeningen erin en bij de oversteekplek een opvallend ontwerp waardoor ze even stoppen.

Portiek in Engelenburgstraat

Den Haag, 2016, 2017 en 2018

Het portiek in de Engelenburgstraat in Transvaal, een multiculturele wijk in Den Haag is opgeknapt vanuit de ideeën van de mensen die er wonen.

In de entree wilden bewoners een stukje Nederlands platteland van vroeger zien. Klaprozen en riet met vlinders en op de achtergrond een windmolen.

Op de eerste verdieping wilde men een strandtafereel zoals in de jaren 50 met een rieten stoel en een vrij leeg strand.

Op de tweede verdieping wilden de mensen die er wonen vooral de lente terug zien, lammetjes en eendjes, bloeiende narcissen, een blauwe lucht met een reiger.

Op de bovenste verdieping verlangden mensen naar tropische oorden. Een strand met een palmboom bij ondergaande zon en flamingo’s in een meer.

Beresteinlaan

Den Haag 2016

Op de zijkant van dit flatgebouw is een beschildering gemaakt naar aanleiding van een gedicht. Dit gedicht is gemaakt door Ernesto Behm, een bewoner uit de buurt. Hij nam het initiatief om dit gedicht te schrijven en het in te dienen bij de gemeente. Via woningcorporatie Staedion mocht de schildering erbij gezet worden. Het is een echte blikvanger geworden en vrolijkt de hele buurt op.