Joods gedenkteken

In de Pletterijstraat in de Haagse Rivierenbuurt wilde de bewonersorganisatie een gedenkteken bij het voormalig Joodse Weeshuis.  Zij hebben een prijsvraag uitgezet waarop iedereen die dat wilde een ontwerp kon inleveren. Het ontwerp van Snaterse Urban Creation is hieruit uitgekozen. Het beeld toont het moment van deportatie  en de kwetsbaarheid van de kinderen . Een meisje staat aan de kant te wachten met een koffertje in haar rechter hand. In haar andere hand een pop, die ze strak tegen zich aanklemt, als om er nog enige zekerheid en tederheid aan te ontlenen.

Op de koffer staan alle namen van de gedeporteerden. Zij symboliseert hiermee in feite de hele groep. Er is gekozen voor alleen één meisje omdat dit de kwetsbaarheid en eenzaamheid van de Joden toen benadrukt. Zij stonden alleen tegenover een fascistisch machtsblok. De Jodenster is uitgefreesd uit het metaal, zoals deze periode in de geschiedenis een gat heeft gebrand in ons geweten. 

2 comments on “Joods gedenkteken”

  1. Jan van der Ster schreef:

    Nooit geweten dat daar een Joods weeshuis was en wat een trieste geschiedenis met een heel treffend beeld dat mij in mijn ziel raakt…

  2. Margriet schreef:

    Dank je voor het compliment Jan en inderdaad een trieste geschiedenis. Buurtbewoners wilden graag een beeld waardoor deze zichtbaar zou worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.